Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hitlerův jídelníček? Diktátor miloval jídla, která by dnes snědl jen málokdo

Adolf Hitler
Adolf Hitler
Foto: National Archives

Společným znakem diktátorů bývá většinou dostatek moci a peněz. Nejednoho by proto napadlo, že takový člověk si dopřává ty nejluxusnější pochoutky. Ale to, co platí například v případě severokorejského vůdce Kim Čong-una, nebývá pravidlem.

Adolf Hitler je bezesporu jednou z nejkrutějších postav historie, ale taky jednou z nejzajímavějších. Poměrně specifickou kapitolou je jeho stravování, které leckoho překvapí.

Na jídelním stole by člověk jen těžko hledal takové pochoutky, jako bažanty, krevety nebo jehněčí. Nacistický diktátor dával přednost zcela jiné stravě.

Snídani absolvoval až v poledne, protože vstával obvykle velmi pozdě. K ní miloval sklenici mléka a suchý chléb. Občas, měl-li chuť, si nechal od kuchařů nastrouhat i nějaké ovoce. Ano, čtete správně, ne nakrájet, ale skutečně nastrouhat.

Nepohrdnul ani ovesnými vločkami s citronem a ořechy s mlékem. Na to, že měl přístup k prakticky neomezeným potravinám a surovinám, měl podivné chutě.

Lepší to nebylo ani k obědu. Hitler nedal dopustit na polévky, většinou ale preferoval pouze obyčejné zeleninové. Následně si většinou dal luštěniny, hrách nebo čočku, případně teplou zeleninu s kaší.

K večeři se trochu rozšoupnul a dopřál si například štrůdl nebo dort. Podle historických pramenů ale neměl moc na výběr. Stravu mu údajně určovali lékaři tak, aby předešli vleklým zácpám a bolestem břicha.

Údajně z tohoto důvodu byl Hitler také vegetarián. Někteří historikové ale dodnes tvrdí, že to tak mělo vypadat pouze navenek. Většina dobových pramenů se ale k této variantě přiklání. 

Témata:  Adolf Hitler nacisté II. světová válka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy