Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obama se vložil do předvolební kampaně. Ztrhal Trumpa za zbídačené uprchlíky

Barack Obama
Barack Obama
Foto: unmultimedia.org

Bývalý americký prezident Barack Obama se intenzivně vložil do kampaně před nadcházejícími volbami do Kongresu USA a ostře kritizoval současnou republikánskou administrativu, prezidenta Donalda Trumpa však jmenovitě nezmínil. V pátečním projevu na voličském shromáždění v hlavním městě státu Georgie Obama vyzval, aby lidé volili "slušnou a čestnou politiku", a podpořil demokratickou kandidátku na guvernéra Stacey Abramsovou, napsala agentura AP.

"V úterý můžete hlasovat pro politiku, která je slušná, pro politiku, která je čestná, která je zákonná a snaží se udělat pro lidi správnou věc," řekl Obama, podle něhož se Amerika ocitla na křižovatce. "V sázce je sama podoba naší země," dodal exprezident.

Ačkoli Obama nevyslovil jméno prezidenta Trumpa ani republikánského guvernérského kandidáta Briana Kempa, kritizoval poslední kroky nynější administrativy velmi obšírně. Republikáni se podle něj stále snaží Američany rozdělovat a vyvolávat v nich strach.

"V roce 2018 se nám snaží tvrdit, že největší hrozbou pro Ameriku jsou zbědovaní uprchlíci vzdálení tisíce kilometrů od hranic. A nestačí, že o tom lžou, dokonce tam posílají naše statečné vojáky jako součást své politické propagace," prohlásil bývalý prezident.

Volby do Kongresu se budou konat v úterý 6. listopadu a mnozí v USA je považují za referendum o současném prezidentovi. Demokraté usilují o získání ztracené většiny v obou komorách, což by jim umožnilo výrazně zkomplikovat Trumpovy vládní záměry.

Témata:  Barack Obama volby v USA Donald Trump

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy