reklama

"Násilná vražda předního novináře a komentátora je hrubé porušení lidských práv," uvádí se mimo jiné v dopise určeném Guterresovi. Jeho signatáři upozorňují, že vláda Saúdské Arábie porušuje svobodu slova a v posledních letech uvěznila řadu spisovatelů, novinářů, obhájců lidských práva a právníků.

Vražda novináře na diplomatickém území je podle dopisu aktem státního teroru, který má zastrašit novináře, disidenty a kritiky režimu žijící v exilu. Také novinář Chášukdží pobýval od loňska v USA kvůli obavám před pronásledováním ve svém zemi; kritizoval totiž nejvyšší vedení Saúdské Arábie, včetně korunního prince Muhammada bin Salmána.

Chášukdží byl zavražděn 2. října na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu, kam si šel pro doklady o rozvodu, aby se mohl znovu oženit. Z konzulátu ale už neodešel. Turecká média krátce poté začala psát, že šlo o vraždu, což Rijád po počátečním zapírání přiznal. Tento týden úřad istanbulského prokurátora uvedl, že novinář byl hned po příchodu na konzulát své země uškrcen. Podle zpráv z médií tam byl brutálně zavražděn, jeho tělo se dosud nenašlo.

Saúdská Arábie dlouho tvrdila, že Chášukdží konzulát 2. října opustil. Až po více než dvou týdnech připustila, že na konzulátu zemřel, ale nejprve prohlašovala, že byl zabit při potyčce. Nyní Rijád uznává, že šlo o vraždu, ale tvrdí, že vše se odehrálo v rámci operace, o níž nejvyšší vedení Saúdské Arábie nevědělo.

Vraždu vyšetřují turecké i saúdskoarabské úřady, zejména v případě Rijádu ale panují obavy, že závěry budou zmanipulované. Saúdská strana sice umožnila tureckým vyšetřovatelům prohledat konzulát i rezidenci konzula, dovolila to ale až dva týdny po novinářově smrti.

Tento týden také vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová uvedla, že vyšetřování vraždy by se měli účastnit i mezinárodní experti.