Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude druhé referendum o brexitu? Do věci se vložilo 50 vlivných podnikatelů

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Více než padesát představitelů britské podnikatelské sféry podepsalo otevřený dopis, který vládu vyzývá, aby vypsala druhé referendum o odchodu Británie z Evropské unie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informovala televizní stanice Sky News. Dopis by se podle ní měl objevit v neděli na stránkách listu The Sunday Times.

Mezi signatáři jsou podle Sky News mimo jiné James Daunt, ředitel společnosti Waterstones, která provozuje řetězec knihkupectví v Británii a některých dalších zemích EU, Justin King, bývalý šéf společnosti provozující supermarkety Sainsbury's, která je ve svém oboru druhá největší v Británii, či sir Mike Rake, bývalý předseda představenstva telekomunikační společnosti BT Group.

Dopis podle Sky News podepsali především zakladatelé, ředitelé a další vysoce postavení představitelé soukromých podniků, neboť představitelé podniků s podílem státu se zdráhají veřejně prezentovat své politické názory.

Otevřený dopis podle Sky News varuje, že současné návrhy řešení brexitu, o kterých Londýn s Bruselem jedná, nezajistí bezproblémový obchod po 29. březnu příštího roku, kdy by měla Británie evropský blok opustit.

Padesátka vysoce postavených podnikatelů proto vyzývá, aby o vyjednaných podmínkách brexitu nechala britská vláda rozhodnout všechny britské občany. Dokument by měl podle Sky News odstartovat novou kampaň za druhé referendum s názvem Byznys pro lidové hlasování.

Témata:  Brexit Velká Británie EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy