Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán chce s Dánskem vyšetřovat chystaný atentát, zároveň ale chrlí kritiku

Dánská královská garda
Dánská královská garda
Foto: Pixabay

Írán nabídl Dánsku spolupráci při vyšetřovaní atentátu, který podle dánské rozvědky PET Teherán plánoval spáchat na území severského království. Nadále ovšem odmítá, že by zprávy o chystaném útoku byly pravdivé. Dánskému ministrovi zahraničí Andersovi Samuelsenovi to dnes v telefonickém rozhovoru řekl jeho íránský protějšek Mohammad Džavád Zaríf, informovala agentura DPA. Podle Zarífa je za zprávami o plánování útoku snaha Izraele narušit vztahy Íránu s EU.

"Odmítáme tato nepodložená obvinění znovu a vehementně a spatřujeme v tomto případě jasný pokus sionistického režimu torpédovat vztahy mezi Íránem a EU," řekl Zaríf podle prohlášení íránského ministerstva zahraničí svému dánskému kolegovi. Za sionistický režim Teherán označuje Izrael.

Dánská rozvědka PET v úterý oznámila, že je přesvědčena, že íránská rozvědka plánovala na dánském území atentát na vůdce místní pobočky Arabského bojového hnutí za osvobození Ahvázu (ASMLA), které usiluje o vytvoření nezávislého státu na jihozápadě Íránu. Ve Švédsku kvůli tomu 21. října na základě dánského zatykače zadrželi Nora íránského původu. Zadržený obvinění odmítá.

Izraelský list The Jerusalem Post dnes napsal, že informaci o chystaném atentátu dostala dánská rozvědka od izraelské tajné služby Mossad.

Podle ministra zahraničí Zarífa je Írán připraven s dánskými vyšetřovateli plně spolupracovat. Úplné vyšetření tohoto "spiknutí" je podle něj důležité i pro Teherán. Ministr zároveň Dánsko vyzval, aby začalo věnovat větší pozornost členům ASMLA, kteří podle Íránu stojí za nedávným teroristickým útokem při vojenské přehlídce v Ahvázu, při němž zahynulo nejméně 25 lidí a dalších šest desítek bylo zraněno. "Podpora teroristů ze strany dánské vlády je pro Teherán nepřijatelná," řekl Zaríf.

V neděli o půlnoci washingtonského času (pondělních 06:00 SEČ) vstoupí v platnost americké sankce vůči Teheránu. Dánsko navíc pohrozilo, že by kvůli plánovanému atentátu na jeho půdě mohla Evropská unie na Teherán rovněž uvalit sankce. Podle agentury DPA lze tak dnešní telefonát Zarífa se Samuelsenem vnímat i jako snahu Teheránu o udržení vztahů s Evropou.

Témata:  Dánsko Írán špionáž

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.