Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusové prozradili, co je nejvíc trápí. Výsledky průzkumu rezonují až v Kremlu

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Rusové si nově stěžují, že nemají dostatečně zajištěné právo na zdravé životní prostředí, na spravedlivé soudní procesy či na čestné volby. Vyplývá to z průzkumu, o kterém o víkendu informoval Michail Fedotov, šéf Rady pro lidská práva, jež existuje při úřadu ruského prezidenta.

"Každý rok uskutečňujeme sociologický průzkum zkoumající, jaké hodnoty jsou pro občany nejdůležitější a jaká jejich práva byla nejvíce porušována," citovala Fedotova agentura Interfax.

Nejnovější výsledky v první skupině nepřinesly od roku 2014 změnu: největší význam Rusové stále přikládají právu na práci, právu na odpočinek a právu na bydlení. Stejné oblasti byly přitom v posledních letech i v seznamu porušovaných práv.

Letos však nastala změna: na prvním místě Rusové uvádějí, že je porušováno právo na zdravé životní prostředí, následuje právo na spravedlivý soud a na třetím místě právo na čestné, svobodné volby.

Šéf kremelské lidskoprávní rady připustil, že výsledky nejnovější ankety vnímá s určitým znepokojením.

Témata:  Rusko průzkumy lidská práva

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:08

Lipavský reaguje na íránský útok na Izrael. Velvyslanec půjde na kobereček

Česká diplomacie si kvůli víkendovému útoku na Izrael předvolá íránského velvyslance, uvedl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) v pondělí. Teherán podle Lipavského ohrozil bezpečnostní situaci na Blízkém východě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy