reklama

Maassen se podle DPA proti očekávání nestane po odchodu z čela civilní kontrarozvědky zvláštním poradcem na ministerstvu vnitra. V nové funkci měl mít na starosti evropské a mezinárodní záležitosti.

S odvoláním na zdroje z bezpečnostních kruhů německá agentura uvedla, že ministerstvo připravuje jeho propuštění z funkce šéfa civilní kontrarozvědky. Rozhodnutí padlo údajně na základě textu jeho projevu na rozloučenou s funkcí, kterou zastával od roku 2012.

Maassen ve své řeči podle DPA silně kritizoval část vládnoucí koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD). Obhajoval také své kontroverzní výroky k dění v Chemnitzu.

Po srpnové vraždě Němce v tomto saském městě, z níž jsou podezřelí tři přistěhovalci, se tam konaly demonstrace a objevily se také útoky na cizince. Jeden z nich zachytilo hojně zveřejňované video, které Maassen zpochybnil s tím, že mohlo jít o cíleně šířenou nepravdivou informaci. Později ale musel připustit, že video je autentické.

Spor o Maassenovy výroky a jeho další osud ve funkci vyvolal v září vážnou krizi německé koaliční vlády. Tu se nakonec podařilo zažehnat právě dohodou o jeho konci v čele BfV a zaměstnání přímo na ministerstvu vnitra.