Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína vězní a převychovává milion muslimů? Svět musí zakročit, žádají aktivisté

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Členské státy OSN musejí vyvinout na Čínu tlak, aby se země zodpovídala z porušování lidských práv, včetně zadržování milionu muslimských Ujgurů v západní provincii Sin-ťiang. Podle dnešní zprávy agentury Reuters to požadovali aktivisté na fóru o Číně, které se konalo v pátek v Ženevě. Rada OSN pro lidská práva se bude zabývat zprávou o stavu lidských práv v Číně na zasedání v úterý, což bude poprvé od roku 2013. Přezkum se má zaměřit na zacházení s etnickými menšinami, zejména ujgurskou a tibetskou.

Čína tvrdí, že provincie Sin-ťiang čelí hrozbě islamistických bojovníků a separatistů. Popírá zprávy, že jsou lidé drženi v tajných převýchovných táborech. Podle Reuters však někteří úředníci nedávno sdělili, že někteří občané, kteří mají na svědomí drobné přestupky byli vysláni do odborných středisek za účelem pracovních příležitostí.

"Za posledních pět let se situace v oblasti lidských práv v Číně obecně zhoršuje, nepředstavitelné zhoršení situace nastalo zejména ve Východním Turkestánu (Sin-ťiang) a Tibetu," uvedl prezident mnichovského Světového ujgurského kongresu Dolkun Isa. "Proto očekáváme, že státy budou mluvit hlasitě a pevně," řekl agentuře Reuters.

Výkonná ředitelka organizace Human Rights in China (HRIC) Sharon Homová prohlásila, že zadržení více než milionu etnických Ujgurů pro mezinárodní společenství znamená bod zlomu. "Rada pro lidská práva musí čínské vládě vyslat jednoznačný vzkaz, že její systematické represe v Ujgurské autonomní oblasti, včetně svévolného zadržení až jednoho milionu lidí, musí skončit," řekl Patrick Poon z Amnesty International.

Témata:  Čína OSN (Organizace spojených národů) muslimové lidská práva

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy