Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci nechtějí zpátky domů. Reportéři se vydali to táborů a nestačili se divit

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Bagdád/Damašek - Iráčtí občané přebývající v uprchlickém táboru Al-Hol na území Sýrie se nechtějí vrátit zpět do Iráku a to navzdory tomu, že je už osvobozen od Islámského státu. Zjistili to reportéři rozhlasové stanice Hlas Ameriky, kteří uprchlíky na místě vyzpovídali.

Uprchlíci zmiňují rozmanité důvody, proč se nechtějí vrátit do Iráku. „Nemám žádné peníze, abych se vrátil,“ vysvětluje své rozhodnutí zůstat v Sýrii Jihan Najim, kteří uprchl z Iráku do Sýrie v roce 2015, když IS obsadil jeho vesnici. Pro Najima je návrat zbytečný i z toho důvodu, že tam už nemá žádné rodinné příslušníky, pár jeho ženských příbuzných je s ním v táboře.

Finanční náročnost je důvodem, proč zůstat, i pro iráckou uprchlici, která se musí starat o chromou dceru. Irák je dle ní velice drahý, co se týče léků a zdravotních služeb, které v uprchlickém táboře dostává zadarmo od humanitárních organizací a může se tak tedy lépe postarat o svou dceru.

Tábor Al-Hol byl ustanoven v roce 2015, poté, co IS získal rozsáhlá území na severu a západě Iráku. Spravují jej Kurdové. Okolo 10 000 iráckých uprchlíků je zde nyní ubytováno. O uprchlíky se stará Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) stejně jako řada lokálních humanitárních organizací. Podle členů kurdské pobočky mezinárodní humanitární organizace Červený půlměsíc však i tak nemají dostatek zdrojů, aby pokryly všechny potřeby místní uprchlické komunity a žádají větší zapojení světa.

Kurdská samospráva spolupracuje s iráckou vládou na navracení uprchlíků zpět do Iráku. Proces je však velmi pomalý, protože se irácká vláda chce ujistit, že se nevrací nikdo spojený s IS. Podle iráckého ministerstva pro migraci a vysídlení se do Iráku ze Sýrie v říjnu vrátilo 340 uprchlíků. Podle UNHCR se v září vrátilo 1 540 iráckých uprchlíků z tábora Al-Hol a dalších táborů v Iráku.  

Témata:  uprchlíci Irák Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy