Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při cestě do Španělska se utopilo nejméně 17 migrantů, další jsou pohřešovaní

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Nejméně 17 migrantů zahynulo za posledních 24 hodin ve Středozemním moři při cestě do Španělska, informoval dnes list El País. Španělští záchranáři pročesávají moře i pobřeží a pátrají po 17 pohřešovaných běžencích. V pondělí záchranáři u Španělska z moře vyzdvihli přes 100 běženců.

Čtyři těla našli a 22 přeživších zachránili v pondělí příslušníci španělské vojenské policie. Dřevěná loď, na níž se plavili muži ze severní Afriky, narazila západně od Gibraltarského průlivu na útes. Vojenské policie pokládá 13 z přeživších za mladistvé bez doprovodu. Uvedla také, že 17 dalších lidí z člunu se pohřešuje, je ale možné, že doplavali na břeh. Dnes po nich vojenští policisté pátrají na moři i na souši.

V pondělí španělští záchranáři vyzdvihli z moře 80 migrantů a 13 mrtvých. Tato skupina se po migrační trase v západním Středomoří vydala ve dvou člunech. Zachránění byli převezeni do španělské enklávy Melilla, která hraničí s Marokem.

Tento rok podle OSN zahynulo při pokusu dostat se přes Středozemní moře do Evropy 2160 osob; 564 z nich mířilo do Španělska.

V Gibraltarském průlivu na západním konci Středozemního moře dělí Afriku od Evropy pouhých 14 kilometrů. Plavba zde ale kvůli silnému větru a proudům může být nebezpečná.

Přes Španělsko letos do Evropy vstoupilo bezmála 54.000 migrantů, což je více než se jich do Evropy dostalo dohromady přes Itálii a Řecko. Jedna pětina z těch, kteří zvolili migrační cestu v západním Středomoří, moře překonala v říjnu, uvedla OSN.

Témata:  uprchlíci Španělsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy