Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migrační pakt OSN je propadák? Lidé od Merkelové se bouří a nechtějí ho podepsat

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

V Německu se stále hlasitěji debatuje o připravovaném globálním paktu Organizace spojených národů o migraci, který již odmítli představitelé Spojených států, Austrálie, Rakouska či Maďarska. Ostře proti paktu se dnes vyslovila protiimigrační strana Alteranativa pro Německo (AfD). Hlasy, které dohodu kritizují, se ale začínají ozývat také z vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Podle nich ujednání nedostatečně rozlišuje uprchlíky a ekonomické migranty.

Globální pakt o migraci předběžně schválily všechny členské země OSN s výjimkou USA. Jde o nezávaznou dohodu, která má být oficiálně přijata na schůzce v marockém městě Marrákeši 10. a 11. prosince. Dokument mimo jiné definuje migraci jako základní lidské právo. Že se k paktu nepřipojí, oznámilo už Maďarsko a Rakousko. Pravděpodobně to neučiní ani Polsko a pochybnosti vyjádřilo také Dánsko, Chorvatsko či Slovinsko.

Český premiér Andrej Babiš minulý týden prohlásil, že navrhne, aby také Česko ke globálnímu migračnímu paktu nepřistoupilo. Podle jeho slov pakt stírá rozdíly mezi legální a nelegální migrací a jeho ustanovení umožňují rozdílný výklad.

Podobný názor má podle listu Die Welt také skupina poslanců německé vládní CDU, kteří se chtějí na dnešním uzavřeném zasedání frakce CDU/CSU ve Spolkovém sněmu vyslovit proti přistoupení k paktu. Podle nich totiž nerozlišuje mezi uprchlictvím a ekonomickou migrací.

"Samozřejmě, že je řešení globální migrace na základě mezinárodní shody v německém zájmu," uvedl poslanec Marian Wendt, který pochází ze Saska a zasedá v parlamentním výboru pro otázky vnitra. "Přesto se spolu s několika kolegy na zasedání frakce vyslovím proti podpisu globálního migračního paktu v aktuálním znění," dodal. Za nedostatek paktu OSN Wendt označil mimo jiné "chybějící rozlišení uprchlictví a pracovní migrace".

Wendt zároveň vyzval, aby se o migračním paktu začalo mluvit věcně, "aby pravicoví populisté neudávali svými falešnými tvrzeními tón debaty". Už dříve vládu v tomto ohledu kritizoval i saský ministerský předseda Michael Kretschmer z CDU. "Populisté se falešnými informacemi postarali o protestní vlnu, protože se o tomto mezinárodním ujednání nevede žádná veřejná debata," řekl.

Na nedostatečnou debatu kolem paktu si stěžoval v uplynulých dnech i místopředseda Spolkového sněmu za opoziční svobodné demokraty (FDP) Wolfgang Kubicki, podle kterého je jedinou možností, jak bojovat proti falešným zprávám kolem paktu "transparentnost a trpělivá argumentace".

K opatrným kritikům migračního paktu patří také ministr zdravotnictví Jens Spahn, který se hodlá ucházet o předsednictví CDU po kancléřce Merkelové. "Důležité je, aby si Německo zachovalo svou suverenitu a mohlo migraci řídit a omezovat," řekl v neděli listu Die Welt.

Ve čtvrtek se na návrh AfD bude globálním paktem OSN o migraci zabývat na plenárním zasedání také Spolkový sněm. Podle protiimigrační strany je cílem paktu uvést do pohybu masy lidí, a zajistit tak "velkou, mezikontinentální výměnu obyvatelstva". Zástupce strany ve vedení parlamentu Bern Baumann dnes řekl, že dokument navíc ignoruje "problémy s kulturní integrací".

Kromě Německa se aktuálně o migračním paktu debatuje také ve Švýcarsku. Ústavní výbor švýcarského parlamentu minulý týden doporučil, aby se země k dohodě nepřipojovala. Cíle paktu by se podle výboru totiž mohly dostat "do rozporu se švýcarským právem".

Témata:  Německo uprchlíci OSN (Organizace spojených národů) AfD Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy