reklama

Handzjuková se před třemi měsíci v jihoukrajinském městě Cherson stala obětí brutálního útoku kyselinou sírovou. Třiatřicetiletá aktivistka utrpěla popáleniny na čtyřiceti procentech těla a těžké poškození zraku. Prodělala 11 operací, ale o víkendu v kyjevské nemocnici zemřela. Ještě před smrtí poskytla vyšetřovatelům informace, které podle Lucenka vedou k odhalení viníků.

Policisté a tajná služba SBU jsou podle generálního prokurátora na stopě nejen pachateli, ale i organizátorům a objednatelům útoku. Vyšetřují v této souvislosti dvanáct lidí, kteří jsou všichni bývalými účastníky bojů proti separatistům na východě Ukrajiny. Kauza má být předána soudu do konce roku.

Ukrajinská média v minulých dnech přinesla řadu nepotvrzených informací, podle nichž jsou do případu zapleteni lidé z okolí jednoho z poslanců vládního Bloku Petra Porošenka. Strana jakýkoli podíl svých poslanců na vraždě vyloučila.

Lucenko dnes v emotivním projevu prohlásil, že vyšetřování zneužili někteří politici k boji o moc. Z jejich iniciativy prý byla vytvořena parlamentní vyšetřovací komise, kterou používají jako platformu k útokům na bezpečnostní a justiční orgány. "Organizátorům komise nejde o výsledky vyšetřování, ale o vlastní PR v boji o moc," konstatoval generální prokurátor. Ještě dnes Lucenko hodlá svou demisi předat prezidentu Porošenkovi. Vyzval poslance, aby jeho odchod z funkce projednali ještě tento týden.

Handzjuková v září zveřejnila na internetu video, ve kterém vyzývala občany své země, aby se nevzdávali v boji s korupcí. "Teď vypadám špatně, ale aspoň se o mě starají," řekla po útoku novinářům v nemocnici. "Ale vypadám mnohem lépe než spravedlnost na Ukrajině, protože o tu se nikdo nestará."