reklama

Žádný výrobce totiž není s to vodku legálně vyrábět a prodávat tak levně. A přitom legální - tedy silně zdaněná vodka - u chudších vrstev prohrává souboj s načerno páleným alkoholem.

"Vodka s takovou cenou se na trhu prakticky nevyskytuje. Všichni vědí, že vodka za méně než 200 rublů se ani nemůže vyskytovat, protože taková cena je to pod hranicí rentability. Zvýšení minimální ceny o pět rublů je čistě politické gesto: hodně se mluvilo, že vodka je příliš laciná, a tak stát zareagoval," uvedl v hospodářském listu RBK expert na ruský trh s alkoholem Vadim Drobiz.

Igor Kosarev, viceprezident společnosti Roust vyrábějící vodky Zeljonaja marka a Russkij standart, je přesvědčen, že drtivá většina výrobců není s to prodávat půllitrovku za méně než 230 rublů (asi 85 Kč).

Minimální úřední ceny vodky zavedl stát v roce 2009 jako krok, který měl pomoci vytlačit výrobce nezdaněného alkoholu z trhu. Ceny se postupně zvyšovaly až do loňského února, kdy cena poprvé klesla, z 220 na 185 rublů Stalo se tak poté, co prezident Vladimir Putin připustil, že příliš drahá vodka vytváří poptávku po lihovinách z nelegální produkce.

Přesto loni výroba vodky v Rusku rekordně poklesla o více než 22 procent. To podle hráčů na trhu svědčí o tom, že legální výrobu, která se kvůli daním stala pro spotřebitele méně dostupnou, začali vytlačovat nelegální výrobci, poznamenal server Newsru.com.

Loni v létě ruský list Nězavisimaja gazeta napsal, že stát kvůli rozmáhající se výrobě nezdaněné vodky a samohonky přichází ročně o 290 miliard rublů (asi 127 miliard Kč podle tehdejšího kurzu).