Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump stráví volební den v Bílém domě sám

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Americký prezident Donald Trump dnešní volební den, který je považován za jeho vysvědčení po dvou letech u moci, tráví v Bílém domě mimo zraky veřejnosti ve společnosti svého politického týmu, rodiny a přátel. Trump se vrátil do Washingtonu časně ráno z předvolebních shromáždění ve státech Ohio, Indiana a Missouri. On i jeho manželka Melania využili možnosti předčasného hlasování a svůj hlas odevzdali v New Yorku již před několika týdny, informoval Bílý dům.

Trumpova mluvčí Sarah Huckabeeová Sandersová podle agentury AP uvedla, že prezident dnes bude vyřizovat telefonáty, sledovat hlasování do Kongresu i výběr guvernérů a bude mít schůzku se svými poradci. Později bude ve své rezidenci v Bílém domě sledovat výsledky voleb s manželkou a přáteli.

Po předvolební kampani, kterou přinejmenším v posledních dnech Trump postavil na protiimigrační kampani, prezident v rozhovoru vpředvečer voleb připustil, že "by rád mluvil mírnějším tónem". "Do jisté míry si myslím, že nemám na výběr, ale možná tu taková možnost (zvolit mírnější tón) je," dodal. Nicméně jak upozorňuje AP, v posledních hodinách kampaně Trump ostrými slovy nešetřil. "Kontrasty v těchto volbách nemohou být jasnější. Demokraté vytvářejí lůzu," prohlásil šéf Bílého domu na shromáždění v Cape Girardeau v Missouri. "Tak se to stalo. Republikáni vytvářejí pracovní místa," dodal.

Dnešní volby, připadající na poločas Trumpovy čtyřleté vlády, jsou považovány za test obliby tohoto republikánského prezidenta. Podle průzkumů mají demokraté šanci nově získat většinu ve Sněmovně reprezentantů, v Senátu se jim to pravděpodobně nepovede.

Témata:  Donald Trump USA Bílý dům USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy