Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimové mají strach z očkování. Po celém Thajsku šíří spalničky

Bangkok
Bangkok
Foto: Pixabay

Thajští lékaři se snaží dostat pod kontrolu epidemii spalniček v jižních provinciích této asijské země, kde bylo od začátku září hlášeno 14 úmrtí a zhruba 1500 případů nákazy. Informovala o tom dnes agentura AP.

Oficiální činitelé viní z návratu nemoci nízkou proočkovanost obyvatel na jihu země, kterou způsobují obavy části muslimské populace ze složení vakcíny.

Islám zakazuje konzumaci vepřového a výrobci vakcín někdy používají jako stabilizační činidlo želatinu, která se vyrábí z vepřových produktů. Podle thajských zdravotníků se ale do země vakcíny obsahující vepřovou želatinu nedovážejí.

Spalničky jsou vysoce infekční virové onemocnění, které se zprvu projevuje horečkou, rýmou, zánětem spojivek a kašlem. Později se u nemocného vyskytne sytě červená a drobně skvrnitá vyrážka, které se ze záhlaví šíří na obličej, krk, břicho a končetiny.

V Česku je očkování proti spalničkám povinné, proti této chorobě se očkuje od roku 1969. Imunita vzniklá očkováním může ale po 30 až 40 letech postupně slábnout.

Témata:  muslimové Thajsko očkování

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy