reklama

Pokud se ale nakonec rozhodne stejně, jak uvádí týdeník, učiní Seehofer prakticky stejný krok jako o pět let mladší Angela Merkelová, která končí jako šéfka sesterské Křesťanskodemokratické unie (CDU), ale zůstává kancléřkou.

Také důvody obou politiků jsou velmi podobné. Konzervativní unie CDU/CSU loni propadla ve spolkových volbách, když se ziskem 32,9 procenta hlasů dosáhla nejhoršího výsledku od roku 1949. Seehofer se musel kvůli tomu letos na jaře vzdát funkce bavorského premiéra. Ještě více dlouhodobému kritikovi migrační politiky německé kancléřky přitížil výsledek CSU v Bavorsku, tedy jediné ze 16 spolkových zemí, kde tato strana působí. Dlouhodobě nejsilnější bavorská strana tam v polovině října obdržela 37,2 procenta hlasů, což je nejméně za téměř 70 let. Ze stavu CSU přitom právě Seehofera vinily dvě třetiny Bavorů.

Proto se o odchodu muže, který letos výrazně přispěl i k dvojici krizí ve velké koalici CDU/CSU a sociálních demokratů (SPD), v posledních týdnech mluvilo stále častěji. On sám se k možným personálním změnám ve straně chce vyjádřit začátkem příštího týdne.

Podle Die Zeit mu rozhodování ulehčila i Merkelová. Za žádnou cenu totiž nechtěl skončit před ní a zároveň krok šéfky CDU, která stranu vedla 18 let, ukázal, jak podobné rozhodnutí může stranu oživit, čímž se znovu vystupňoval tlak na něj samotného.