reklama

Sessions patřil k prvním americkým politikům, kteří v roce 2016 podpořili Trumpovu kandidaturu na prezidentský úřad. Když ale zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller loni v květnu zahájil vyšetřování ruského vlivu na volby, Sessions se k Trumpově nelibosti účasti na šetření kauzy vzdal. Odvolal se na střet zájmů pramenící z toho, že sám nevypovídal pravdivě o svých kontaktech s ruskými diplomaty.

Muellerovo dosud neuzavřené vyšetřování tak řídí Sessionsův náměstek Rod Rosenstein. Po Sessionsově odchodu z funkce ale mohou vzniknout pochyby o tom, zda bude vyšetřování, které Trump označuje za hon na čarodějnice, ve stejné formě dál pokračovat. Sám Trump Rosensteina odvolat nemůže, ale může to udělat Sessionsův nástupce, kterého prezident chce v dohledné době jmenovat.

Na možnost ukončení Muellerovy mise bezprostředně po oznámení Sessionsovy rezignace upozornili opoziční demokraté. Šéf demokratické menšiny v Senátu Chuck Schumer Trumpa varoval, že pokud ohrozí Muellerovo vyšetřování, povede to k "ústavní krizi". Načasování Sessionsova odchodu je podle Schumera velmi podezřelé, Sessionsův nástupce se do ruské kauzy nesmí vměšovat.

Mueller během kampaně před úterními kongresovými volbami o postupu vyšetřování zachovával úzkostlivé mlčení, aby kampaň neovlivnil. Podle amerického tisku se ale jeho práce chýlí k závěru. Zda budou její výsledky alespoň částečně zveřejněny, se dosud neví.

I kdyby se Trumpovi podařilo Muellerovo pátrání zastavit, kauza podle shodného názoru médií bude jinou formou stejně pokračovat. Ujmout se jí například mohou kongresové výbory, a to tím spíš, že od ledna budou dolní parlamentní komoru ovládat opoziční demokraté.

Nástupce Sessionse ve funkci ministra spravedlnosti a generálního prokurátora oznámí Trump později. Dočasně má funkci vykonávat personální šéf ministerstva Matthew Whitaker. Jmenování budoucího ministra musí potvrdit Senát, v němž i po úterních volbách mají většinu republikáni.