Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Demokraté v guvernérských volbách dominovali, republikáni ale získali důležité státy

USA
USA
Foto: Pixabay

Vítězství demokratů ve volbách do Sněmovny reprezentantů a posílení republikánů v Senátu zastínilo výsledky guvernérských voleb v USA, v nichž se rozhodovalo o obsazení 36 klíčových správních pozic. Demokratům se podařilo získat na úkor republikánů sedm guvernérských postů, republikáni ale vyhráli na Floridě a v Ohiu, tedy ve státech, které mohou za dva roky rozhodovat o vítězi prezidentských voleb.

Za zvlášť cenná vítězství mohou podle expertů demokraté považovat guvernérské posty v Michiganu, Pensylvánii a v Kansasu, kde v prezidentských volbách v roce 2016 vyhrál Donald Trump.

Ve státě Georgia demokratická kandidátka Stacey Abramsová stále ještě vítězství republikána Briana Kempa neuznala. Výsledek byl těsný a Abramsová doufá, že bude možné příští měsíc hlasování opakovat.

We will fight for every vote. The best is yet to come. #gapol pic.twitter.com/KKPqE9fMVw

— Stacey Abrams (@staceyabrams) 7. listopadu 2018

Celostátní statistika ukazuje, že z 50 států drží demokraté guvernérské posty ve 24 a republikáni ve 26. Před volbami byl poměr 17 ku 33.

Na úrovni parlamentů jednotlivých amerických států se demokratům podařilo plně ovládnout místní Kongresy ve státech Colorado, New York, Illinois, Maine a Nové Mexiko. Republikáni ale mají i v tomto ohledu v celostátním měřítku stále ještě většinu. Před volbami ovládali dvě třetiny všech státních zastupitelských sborů, nyní mají většinu ve třech pětinách.

Témata:  volby v USA USA Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.