reklama

Migrační krize výrazně ovlivnila italskou politiku – už jen proto, že se do popředí dostal stávající populistický ministr vnitra Matteo Salvini a jeho Liga, která ostře kritizuje politiku otevřených hranic.

Analýza italských médií ukazuje, že i když voliči z velké části odmítají masovou migraci, žáci italských středních škol se o ní učí pouze z pozitivního hlediska, italský deník La Verità dokonce učební osnovy označuje jako „migrační propagandu"

Problematická je podle novinářů například učebnice „Oko dějin": Integrovaný kurz dějin a zeměpisu. Ta prý podporuje masovou migraci. Obsahují různá cvičení pro studenty středních škol včetně jednoho, které říká: „Dnes školy musí upřednostňovat integraci dětí přistěhovalců a vytvoření multietnické a multikulturní společnosti.“

Text také tvrdí, že masová migrace migrantů v produktivním věku do Itálie je zapotřebí k tomu, aby se italský důchodový systém udržel nad vodou. Zároveň hodnotí invazi barbarů a masovou migraci do Římské říše jako přínos. „Tento fenomén migrace přispěl k budování romano-barbarského světa, který je základem naší Evropy - stejné Evropy, která se dnes cítí vyděšená a ohrožena příchodem masy migrantů a uprchlíků,“ píše se v učebnici.

Il Giornale poukazuje na to, že studenti mají jen málo prostoru pro diskuzi na toto téma. Podle autorů učebnice prý migranti z velké části vstoupili do Itálie s běžnými vstupními vízy, ale poté si je neobnovili, nebo nepožádali o povolení k pobytu. „Jediný správný pohled je ten, že migranti „jsou přínosem pro jejich země původu, protože živí ekonomiku tím, že posílají peníze,“ píše také deník.

Podobné je to údajně i v případě dalších učebnic, které studentům říkají, že italská společnost musí vstoupit do „multietnické, multikulturní a multináboženské společnosti" budoucnosti. Ti, kteří s tím nesouhlasí, jsou označeni za obhájce „rasistické, xenofobní a netolerantní kultury.“