reklama

Mezinárodní kampaň za Tibet uvedla, že 23letý Tibeťan Dorbe se upálil v neděli v okrese Ngawa, což je region tradičně osídlený Tibeťany v provincii S'-čchuan. Organizace sdělila, že před svým činem Dorbe popřál dalajlamovi dlouhý život. Mnoho Tibeťanů má jen jedno jméno.

Dorbe se podle nevládní organizace stal již 154. Tibeťanem od roku 2009, který tímto způsobem spáchal sebevraždu na protest proti Číně. Takové činy jsou ale čím dál vzácnější kvůli zvýšené kontrole čínských úřadů.

Čína tvrdí, že Tibet byl po staletí součástí jejího území, avšak mnoho Tibeťanů říká, že většinu času byli v podstatě nezávislí.

Dalajlama uprchl do Indie v roce 1959 po potlačeném povstání proti čínské nadvládě. Čínská lidová osvobozenecká armáda obsadila himálajský stát o devět let dříve.

Sebeupalováním chtějí tibetští mniši, jeptišky i běžní věřící upozornit na vládní útlak tibetské buddhistické kultury a rovněž apelovat na návrat dalajlamy do původní vlasti. Region je uzavřen pro zahraniční média a potvrzení údajných sebeupálení je tudíž v podstatě nemožné. Čínští vládní představitelé pravidelně popírají jakékoli incidenty tohoto typu.