reklama

Podle AFP o závažnosti incidentu svědčí, že se ještě v pátek večer na jihovýchod Turecka vydali ministr obrany Hulusi Akar a náčelník generálního štábu Yasar Güler. Ministerstvo obrany v prohlášení uvedlo, že k "nehodě" došlo po odpalu z těžké zbraně. Není jasné, zda byl tento výstřel součástí bojové operace, nebo cvičení. Hospitalizováno bylo 25 vojáků, přičemž vážnost jejich zranění nebyla známá. Po dalších sedmi členech armády úřady pátrají.

Základna Süngü Tepe se nachází v horách jihovýchodního Turecka, kde často dochází ke střetům armády s ozbrojenci ze Strany kurdských pracujících (PKK), kterou Ankara považuje za teroristickou organizaci. Turecko kromě toho pravidelně bombarduje základny PKK na severu Iráku.

Úřad guvernéra provincie Hakkari, pod níž spadá i místo pátečního incidentu, nejdříve jako jeho příčinu uvedl výbuch "závadné munice" v momentě "výstřelu dělostřelectva". V pozdějším prohlášení se ale hovořilo o "explozi v muničním skladu". Turecké úřady podle AFP zakázaly médiím zveřejňovat obrázky zachycující místo výbuchu.