Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na základně v Turecku explodovala munice, 25 zraněných

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Nejméně 25 tureckých vojáků utrpělo zranění a dalších sedm se pohřešuje po páteční údajné nehodě s dělostřeleckou municí na základně na jihovýchodě Turecka. O explozi na základně Süngü Tepe nedaleko Iráku i Íránu informovala agentura AFP s odvoláním na turecké úřady. Podrobnosti neštěstí jsou prý nejasné.

Podle AFP o závažnosti incidentu svědčí, že se ještě v pátek večer na jihovýchod Turecka vydali ministr obrany Hulusi Akar a náčelník generálního štábu Yasar Güler. Ministerstvo obrany v prohlášení uvedlo, že k "nehodě" došlo po odpalu z těžké zbraně. Není jasné, zda byl tento výstřel součástí bojové operace, nebo cvičení. Hospitalizováno bylo 25 vojáků, přičemž vážnost jejich zranění nebyla známá. Po dalších sedmi členech armády úřady pátrají.

Základna Süngü Tepe se nachází v horách jihovýchodního Turecka, kde často dochází ke střetům armády s ozbrojenci ze Strany kurdských pracujících (PKK), kterou Ankara považuje za teroristickou organizaci. Turecko kromě toho pravidelně bombarduje základny PKK na severu Iráku.

Úřad guvernéra provincie Hakkari, pod níž spadá i místo pátečního incidentu, nejdříve jako jeho příčinu uvedl výbuch "závadné munice" v momentě "výstřelu dělostřelectva". V pozdějším prohlášení se ale hovořilo o "explozi v muničním skladu". Turecké úřady podle AFP zakázaly médiím zveřejňovat obrázky zachycující místo výbuchu.

Témata:  Turecko Turecká armáda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy