Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při požáru v Kalifornii zemřelo nejméně devět lidí

požár
požár
Foto: Pixabay

Lesní požár, který se ve čtvrtek rozhořel severozápadně od San Francisca a zdevastoval město Paradise, už má devět potvrzených obětí. Informoval o tom šerif kalifornského okresu Butte Korey Honea. Místní policii bylo také nahlášeno 35 pohřešovaných osob, napsala agentura AP. Požár nazvaný Camp fire už podle úřadů zničil přes 6500 budov a zabírá plochu 364 kilometrů čtverečných. Pod kontrolou je zatím jen z pěti procent.

Všechny oběti byly nalezeny v Paradise, které bylo kvůli požáru kompletně evakuováno. Podle svědků plameny postupovaly na město s přibližně 30.000 obyvateli tak rychle, že proti nim hasiči vůbec nic nezmohli a snažili se proto jen pomoci lidem do bezpečí. Devíti lidem se uprchnout nepodařilo. Některá těla byla nalezena v autech, pouze jedna oběť zahynula ve svém domě.

Kalifornské úřady informovaly, že požár na severu státu zničil 6453 domovů a dalších 260 komerčních staveb. Jde tak prý o nejničivější požár v Kalifornii od počátku vedení statistik. "Dá se říct, že komunita v Paradise je zničená. Taková je to devastace," popsal situaci Scott McLean z kalifornského úřadu pro správu lesů a boj proti požárům.

Co živel vyvolalo zatím stanoveno nebylo. Dodavatel elektřiny Pacific Gas & Electric Company nicméně informoval úřady, že asi čtvrt hodiny před čtvrtečním vypuknutím požáru zaznamenala poruchu na jednom ze svých vedení nedaleko Paradise. Později prý objevila poškození na jednom ze sloupů u města.

Proti plamenům na severu Kalifornie podle posledního hlášení lesní správy bojuje přes 3200 hasičů, přičemž tři dosud v akci utrpěli zranění. Nasazeno je 23 vrtulníků a také několik hasičských letounů, které byly povolány z celého státu. Americký prezident Donald Trump vydal krizové prohlášení, kterým uvolnil federální prostředky pro okres Butte, jakož i okresy Ventura a Los Angeles, které rovněž bojují s požáry.

Camp fire je zatím pod kontrolou jen z pěti procent a úřady aktuálně odhadují, že hrozba bude zcela zažehnána až na konci měsíce. V pátek se oheň šířil směrem na sever a také na západ k městu Chico s 90.000 obyvateli. Před ním se hasičům postup živlu podařilo zastavit, avšak části obyvatel už úřady nařídily evakuaci, neboť plameny sahají až k východnímu okraji města.

Témata:  požáry v USA požáry

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy