reklama

Schůzka Macrona a Trumpa se uskuteční dopoledne v Elysejském paláci a po krátkém rozhovoru mezi čtyřma očima budou společně jednat i delegace obou států. Na oběd se k Macronovi a Trumpovi připojí i jejich manželky Brigitte a Melania. Trump následně zamíří na americký vojenský hřbitov Aisne-Marne v Belleau nedaleko Paříže, kde uctí padlé vojáky.

Odpoledne se Macron sejde s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v Compiègne severně od francouzské metropole, poblíž kterého 11. listopadu 1918 podepsali francouzský maršál Ferdinand Foch a německý státní tajemník Matthias Erzberger v železničním voze příměří, které ukončilo boje první světové války.

Macron a Merkelová odhalí společně pamětní desku a následně zavítají do muzea. V něm se ve vagónu, který připomíná podpis příměří v roce 1918, zapíšou do pamětní knihy. Originální vagón, v němž Adolf Hitler "na oplátku" donutil podepsat v roce 1940 po porážce Francie příměří její představitele, byl během druhé světové války zničen.

Na závěr dnešního dne se Macron setká s desítkami představitelů zemí světa, které se zúčastnily první světové války. Bude mezi nimi i český premiér Andrej Babiš. Šéfové států a vlád nejdříve zavítají na výstavu v Musée d'Orsay. Následně je čeká slavnostní večeře.