Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Slovensku dnes volí primátory, starosty i zastupitele

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Obyvatelé Slovenska dnes vybírají primátory měst, starosty obcí a poslance místních zastupitelstev na další čtyři roky. Volební místnosti ve zhruba 2900 městech a vesnicích budou otevřeny do 22:00. Předběžné výsledky hlasování by mohly být známy v noci na neděli.

Hlasování začalo v 7:00, jedna z vesnic na severu země ale využila možnost otevřít volební místnost o hodinu dříve. Státní komise pro volby uvedla, že podle dostupných informací při zahájení hlasování nevznikly žádné problémy. Voleb se může zúčastnit více než 4,4 milionu oprávněných voličů, kromě občanů Slovenska i cizinci s trvalým pobytem na Slovensku. V roce 2014 účast v komunálních volbách dosáhla 48,3 procenta.

Před čtyřmi lety nejvíce křesel šéfů radnic získali nezávislí kandidáti a z politických stran Směr-sociální demokracie (Směr-SD), která je nesilnější stranou tříčlenné koalice premiéra Petera Pellegriniho. Směr-SD se v posledních letech potýká s poklesem popularity a jeho předseda Robert Fico počátkem roku rezignoval na post premiéra v zájmu řešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.

V řadě hlavně větších měst se před dnešními volbami spojily strany pravého středu. Tuto spolupráci si vyzkoušely již v loňských krajských volbách, po kterých vytlačily Směr-SD z vedení několika krajů.

Tradičně největší pozornost v obecních volbách na Slovensku poutá souboj kandidátů v největších městech. V Bratislavě patří podle dřívějších průzkumů veřejného mínění k favoritům na zvolení primátorem hned čtveřice kandidátů, mezi nimi architekt Matúš Vallo, dále bývalý šéf televize Markíza i Rozhlasu a televize Slovenska Václav Mika, úřadující primátor Ivo Nesrovnal a starosta jedné z bratislavských městských částí Ján Mrva.

Pro komunální volby na Slovensku, podobně jako již pro parlamentní volby konané v roce 2016, platí zákaz zveřejňování výsledků sondáží dva týdny před hlasováním i v samotný den voleb.

Na rozdíl od České republiky jsou na Slovensku primátoři a starostové voleni přímo. Úspěšným v jednokolové volbě bude kandidát, který získá nejvíce hlasů. Většinový volební systém platí i pro volbu poslanců městských a obecních zastupitelstev.

Témata:  Slovensko volby na Slovensku

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy