Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Řecku zadrželi pašeráky, kteří převáděli migranty do Evropy

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řecká policie zadržela dva pákistánské převaděče, kteří operovali na turecké hranici a snažili se dostávat dále do Evropy migranty pocházející zejména z Asie a Blízkého východu. Policisté muže ve věku 23 a 26 let zatkli v pátek, když se snažili po řece dostat do Řecka devět běženců pocházejících z Pákistánu a jednoho z Bangladéše, napsala dnes agentura AP.

Řeka Evros tvoří hranici mezi Tureckem a Řeckem. Převaděči akorát dorazili se svou malou lodí na řeckou stranu řeky, když proti nim policisté zasáhli. Na turecké straně řeky v tu chvíli čekalo dalších 80 lidí, které měli zadržení svým plavidlem přepravit. Jak dnes policie oznámila, muži předtím operovali mimo Turecko, takže byli řecké policii neznámí.

Z Turecka do Řecka se přes Egejské moře každý týden snaží přeplout stovky migrantů, zatímco jiní se pokoušejí dál do Evropy dostat právě přes řeku u hranice mezi Řeckem a Tureckem. Těmito dvěma trasami ve východním Středomoří se do Evropy letos nejčastěji dostali Syřané, Iráčané a v posledních měsících to byli zejména Afghánci.

V Řecku je nyní asi 65.000 migrantů, z toho téměř 20.000 jich pobývá v přeplněných táborech na řeckých ostrovech, kde počty běženců několikrát převyšují ubytovací kapacitu. Podmínky v těchto zařízeních, která tvoří často jen stany, dlouhodobě kritizují organizace pro lidská práva i OSN.

Příliv migrantů z Blízkého východu a z Asie do Řecka byl v posledních letech nejvyšší v roce 2015, kdy podle UNHCR dorazilo do Řecka asi milion běženců. Většina z nich ale tehdy ještě pokračovala dál do Evropy. Na jaře 2016 ale evropské země hranice uzavřely a migranti se v Řecku začali hromadit.

Témata:  uprchlíci Řecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.