Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Floridě přepočítají hlasy, výsledky jen tak nebudou

USA
USA
Foto: Pixabay

Na Floridě budou strojově přepočítávat hlasy odevzdané v úterních senátních volbách a volbách guvernéra, oznámily dnes tamní úřady. V americkém státě spolu o senátní křeslo soupeří nynější senátor za demokraty Bill Nelson a republikán Rick Scott, který o mandát usiluje z pozice guvernéra. Podle údajů z dnešního odpoledne zatím při sčítání vede Scott o pouhých 0,15 procent, což je asi 12.500 hlasů. Výsledky přepočítávání by měly být známy do příštího čtvrtka 15:00 místního času (21:00 SEČ), uvedla agentura Reuters.

Pokud jde o volby guvernéra, podle neoficiálních výsledků v nich zatím vede republikán Ron DeSantis nad demokratem Andrewem Gillumem. Rozdíl mezi nimi je ale pouhých 0,41 procent, což je asi 33.700 hlasů.

Podle floridských zákonů mohou být hlasy strojově přepočteny, jestliže je rozdíl mezi kandidáty do 0,5 procenta, napsal list The Wall Street Journal. Jestliže je po strojovém přepočtení rozdíl menší než 0,25 procenta, následuje pak ještě ruční přepočítávání.

Florida hrála klíčovou úlohu i při velmi těsných prezidentských volbách v roce 2000, kdy vítězství v tomto státě rozhodovalo i o novém prezidentovi. Několikatýdenní přepočítávání hlasů tehdy zastavil až nejvyšší soud za stavu, kdy republikánský kandidát George Bush vedl před demokratem Albertem Gorem o 537 hlasů a byl tak vyhlášen za vítěze.

Témata:  USA volby v USA

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy