Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš v neděli v Paříži navrhne, aby se peníze ze zbrojení daly na chudé

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Český premiér Andrej Babiš chce v neděli na Pařížském mírovém fóru, jehož první ročník se koná u příležitosti stého výročí konce první světové války, nastolit otázku, zda by nebylo lepší část peněz na zbrojení vynaložit na zlepšení života chudých ve světě. Babiš to dnes večer řekl českým novinářům.

"Když si vezmeme tu obrovskou částku, kterou dáváme na zbrojení, to je 1750 miliard dolarů (40 bilionů korun), to je třicetkrát český rozpočet. To je obrovská částka, člověk se musí zamyslet, proč vlastně zbrojíme tolik, kdo je ten nepřítel," prohlásil Babiš. Domnívá se, že mírové fórum by k tomu mohlo být dobrou příležitostí. "Já určitě v tom panelu, kde budu vystupovat, o tom budu mluvit," poznamenal.

Babiš rovněž zmínil závazky v Severoatlantické alianci, které Česko má. V tomto případě by podle něj bylo dobře, kdyby se na výdajích na zbrojení domluvily členské státy Rady bezpečnosti OSN. "Že by aspoň tu půlku z těch peněz, řekněme tisíc miliard dolarů (23 bilionů korun), nedaly raději pro lidi, kteří žijí v chudobě, kteří nežijí tak době jako my v Evropě a kteří potom samozřejmě migrují za lepším životem," dodal.

Možnost debatovat o významu míru pro rozvoj světa měli světoví státníci již dnes na slavnostní večeři v Elysejském paláci, kterou hostí francouzský prezident Emmanuel Macron.

Témata:  Andrej Babiš Francie zbraně

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy