Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mezinárodní koalice obnovila útoky proti IS

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Syrské demokratické síly (SDF), což jsou arabsko-kurdští spojenci mezinárodní koalice, dnes oznámily, že obnovily pozemní útok proti ozbrojencům z Islámského státu v jejich poslední enklávě u hranic s Irákem. Informovala o tom agentura Reuters. Své operace proti Islámskému státu SDF přerušily na konci října kvůli tureckému bombardování kurdských pozic na severu Sýrie.

Koalice SDF, kterou podporují Spojené státy, uvedla, že obnovení operací v oblasti Dajr az-Zaur je výsledkem "intenzivních kontaktů mezi vedením našich jednotek a mezinárodní koalicí a aktivního diplomatického úsilí zaměřeného na zmírnění krize na (turecko-syrské) hranici". Jak koalice ve svém prohlášení dodala, je odhodlána ve svých akcích i nadále pokračovat s cílem "zlikvidovat" Islámský stát.

I v době, kdy operace SDF neprobíhaly, pokračovala mezinárodní koalice v leteckých úderech na pozice islamistů v Dajr az-Zauru. Teroristé z Islámského státu ztratili od loňska většinu území, které obsadili v Iráku i v Sýrii. V Sýrii dočasně ovládali až polovinu země, v Iráku třetinu.

V současnosti působí na hranici obou zemí a jejich zbytky jsou právě v provincii Dajr az-Zaur u irácké hranice. Podle aktuálních odhadů mezinárodní koalice vedené Spojenými státy se v okolí města Hadžín zdržuje asi 2000 bojovníků IS.

Témata:  Islámský stát Kurdové Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy