Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ohnivé peklo v Kalifornii má na svědomí už 31 obětí

požár
požár
Foto: Pixabay

Počet obětí lesních požárů v Kalifornii stoupl na 31 poté, co úřady na severu státu ohlásily, že našly dalších šest mrtvých těl. Oznámila to dnes agentura AP s tím, že z hlediska počtu obětí jde o dosud nejhorší požáry v dějinách Kalifornie. Předchozí bilance čítala 25 obětí ohnivého živlu. Podle úřadů počet mrtvých pravděpodobně vzroste.

Šerif okresu Butte County Cory Honea uvedl, že během neděle se pět mrtvých těl našlo v domech a jedno v autě v ohořelých troskách města Paradise. Policie od čtvrtka, kdy zdejší požár propukl, pohřešuje 228 lidí.

Na severu Kalifornie plameny nejvíce zasáhly právě město Paradise, kde lehlo popelem přes 6700 domovů, firemních objektů a obchodů i nemocnice. Některé z obětí požárů byly nalezeny uvnitř nebo nedaleko svých ohořelých aut či v troskách a okolí vyhořelých domů.

Podle hasičů se požáry dále šíří kvůli silnému větru a suchu, které v oblasti panuje. Kvůli ohni bylo v celé Kalifornii evakuováno více než 300.000 lidí. Plameny podle stanice BBC tu letos spálily území o rozloze větší, než má Belgie a Lucembursko dohromady.

V Kalifornii propukl oheň na třech místech. Jeden z požárů pustoší plážový resort Malibu na jihu státu.

Proti požárům v Kalifornii zasahuje více než 8000 federálních, státních a místních hasičů, uvedl podle agentury AFP jejich zástupce Scott Jalbert. Pod kontrolou mají zatím jen čtvrtinu z požáru nazývaného Camp, který zasáhl sever Kalifornie. Požár Woolsey, který pustoší jih, se zatím podařilo uhasit jen z deseti procent. Příčina vzniku požárů dosud není známa.

Témata:  požáry v USA katastrofy požáry

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy