reklama

"Směr si nejenom že nepřipsal žádné nové důležité vítězství, nedokázal udržet stávající pozice, ale musí ustupovat i tam, kde vlastně neměl konkurenci," napsal list Sme. Dodal, že po loňských krajských volbách se i nyní potvrdilo, že ve větších volebních obvodech Směr-SD již nedokáže vyhrávat ani v jednokolovém hlasování.

Za prohru politických stran deník označil skutečnost, že nejúspěšnějšími v souboji o hlasy voličů na funkce primátorů, starostů a poslanců zastupitelstev se stali nezávislí kandidáti.

"Ztráty vládní strany (Směr-SD) jsou celoplošné. Ani skutečnost, že opoziční strany jsou s výjimkou neparlamentního KDH na komunální úrovni samostatně neviditelné, protože většina z nich nemá na místní úrovni ani odpovídající struktury, není protiargumentem. Spíše naopak," napsal list Pravda. Soudí, že nejsilnější koaliční strana Směr-SD doplácí hlavně na svou nefungující personální politiku.

"Může se první i poslední člen Směru na výsledky dívat lecjak, pravda je jen jedna. Volby prohráli. Dnešní optikou nám jejich loňské ztráty v krajských volbách mohou připadat jako zakopnutí, protože skutečný debakl přišel až o víkendu," uvedly Hospodárske noviny. Připomenuly, že zatímco po loňských krajských volbách Směru-SD zůstali alespoň předsedové dvou krajů, po komunálních volbách strana již nemá v krajských městech "svého" primátora.

List Denník N napsal, že v obecních volbách ztratil Směr-SD větší města, ale na rozdíl od opozice dokáže bodovat alespoň na venkově. Po ztrátách Směru-SD nastupuje podle něj éra nezávislých.