Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

K hranicím USA dorazila první část z karavany migrantů

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

K hranicím USA dorazili první středoameričtí běženci z takzvané karavany, která před měsícem vyrazila z Hondurasu za lepším životem do Spojených států. Do mexického hraničního města Tijuana přijelo 85 migrantů, kteří se od skupiny už dříve oddělili. Zbytku karavany, která čítá na pět tisíc lidí, zbývá k hranicím USA ještě přes dva tisíce kilometrů. Informují dnes místní média.

Skupina 85 běženců se od karavany oddělila mimo jiné proto, že se cítila diskriminována pro svou homosexuální orientaci. "Nenapadali nás fyzicky, ale slovně, jako je to zvykem v naší zemi," řekl novinářům Hondurasan César Mejía. Právě diskriminaci kvůli sexuální orientaci chtějí uvést jako jeden z důvodů své žádosti o azyl v USA. Do Tijuany dorazili jako první i díky tomu, že jeli autobusy, které jim prý zaplatili američtí právníci.

Hlavní část karavany migrantů, kteří utíkají s celými rodinami před chudobou a násilím ve svých zemí, jde většinu cesty pěšky. Občas se svezou autostopem na kamionech. Tato skupina, v níž většinu tvoří Hondurasané, čítá asi 5000 lidí, včetně 1700 dětí a nezletilých. Minulý týden strávila několik dní v mexické metropoli, kde se rozhodla pokračovat dál do USA.

Norma & daughter Yesica Carolina start their day in #CDMX while her 2 other children sleep. They come from #Copan,#Honduras, & are fleeing b/c her husband was murdered by local gangs. She hopes buses will be available b/c traveling by foot has been difficult #CaravanaMigrante pic.twitter.com/lIKnoIeQZF

— Voices in Movement (@VIM_Media) 11. listopadu 2018

Menší část karavany, která z mexického hlavního města vyrazila v pátek, je nyní ve městě Tepic (mexický stát Nayarit), a do Tijuany jí zbývá na 2000 kilometrů. Druhá část o asi 4000 běženců, která z metropole vyrazila v sobotu, se chystá dnes odpočinout ve městě Irapuato (stát Guanajuato), vzdáleném od hranic s USA asi 2500 kilometrů.

Mexická vláda už před dvěma týdny nabídla lidem z karavany ubytování, školy pro děti a dočasné pracovní povolení, pokud zůstanou na jihu Mexika. Většina běženců to ale odmítla.

Tato karavana migrantů byla větší, když dorazila na hranice Mexika s Guatemalou. Asi tři tisíce běženů ale přijalo nabídku vlády získat roční humanitární vízum, s nímž mohou v zemi pracovat, dokud se nevyřídí jejich žádost o uprchlický status.

Karavany migrantů ze Střední Ameriky k hranicím USA se organizují už několik let, nynější situace je ale podle mexických úřadů bezprecedentní. Až do letoška také nepřitahovaly tyto karavany příliš velký zájem médií, dokud proti nim nezačal letos na jaře ostře vystupovat americký prezident Donald Trump. Ten je označuje za bezpečnostní hrozbu.

Trump už poslal na hranice s Mexikem několik tisíc vojáků, aby zabránili vstupu středoamerických migrantů do země. Minulý týden podepsal také nařízení, podle něhož nebudou moci získat azyl migranti, kteří do USA vstoupí nelegálně. Americká unie občanských práv (ACLU) už toto nařízení napadla u soudu.

Témata:  Mexiko USA homosexuálové uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy