reklama

Německé nejvyšší státní zastupitelství je přesvědčeno, že se Dasbar W. na konci července 2016 v Iráku připojil k teroristické organizaci Islámský stát. Zhruba o rok později se vrátil do Německa s cílem spáchat tam teroristický útok. Podle obžaloby chtěl vozem zaútočit na stánky, které jsou před Vánocemi kolem kluziště na náměstí před zámkem v Karlsruhe. Od konce srpna proto na místě vyzvídal. Nejpozději od října se pak neúspěšně ucházel o pozici řidiče u firem, které rozvážejí zásilky.

Speciální jednotka muže zatkla 20. prosince loňského roku, den po prvním výročí teroristického útoku spáchaného nákladním vozem na účastníky vánočního trhu v Berlíně. Útok si tehdy vyžádal 12 mrtvých, včetně jedné Češky. Desítky lidí při něm utrpěly zranění.

Vedle přípravy útoku Dasbarovi W. obžaloba klade za vinu i to, že už od dubna do července 2015 podporoval samozvaný Islámský stát tím, že na internetu šířil jeho propagační videa. Snažil se také získat mu další stoupence.

Dasbar W. obvinění odmítá a tvrdí, že má naopak sympatie pro kurdské pešmergy, kteří proti IS bojují. Krátce před svým zatčením loni v prosinci navíc policii informoval o jednom Turkovi, který se ho údajně snažil navést k útoku. Právě tento muž byl přitom policejním informátorem, na jehož výpovědích obžaloba také staví.

Očekává se, že proces s Dasbarem W. bude trvat zhruba rok.