Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V cizině letos zemřelo 85 Čechů, nejvíc v Chorvatsku a na Slovensku

Dovolená
Dovolená
Foto: Pixmac

V letošní turistické sezoně mírně ubylo Čechů, kteří zahynuli v zahraničí. Za hranicemi zemřelo 85 lidí, což představuje meziroční pokles o 16 osob. Na dotaz ČTK to dnes uvedl tiskový odbor ministerstva zahraničí. Ve srovnání s rokem 2017 také ubylo případů, kdy Češi potřebovali asistenci konzulární služby a velvyslanectví ČR ve světě.

Nejvíce lidí zemřelo v Chorvatsku, které stále patří mezi nejoblíbenější destinace českých turistů. Velvyslanectví v Záhřebu zaznamenalo osm případů úmrtí. Velvyslanectví v Bratislavě řešilo sedm případů úmrtí. Nejméně Čechů v zahraničí zemřelo za posledních devět let během turistické sezony roku 2010, kdy jich bylo 61. V posledních pěti letech se číslo pohybuje kolem stovky.

V turistické sezoně, kterou se míní období mezi 15. červnem a 15. zářím, řeší zastupitelské úřady až o polovinu více konzulárních případů, které připadají na celý rok. České zastupitelské úřady zaznamenaly v letošní sezině 2845 případů, kdy se na ně čeští občané obrátili s žádostí o asistenci při řešení mimořádné situace v zahraničí. Celkem vydaly 1378 náhradních cestovních dokladů. Nejvíce žádostí o náhradní cestovní doklad řešilo velvyslanectví v Londýně, 427 případů.

Ministerstvo zaznamenalo 95 případů, kdy byli čeští občané v průběhu turistické sezony účastníky dopravní nehody. "Tento počet nelze považovat za úplný, protože se domníváme, že čeští občané nepotřebovali vždy kontaktovat české velvyslanectví a dokázali vyřešit situaci samostatně," sdělila ČTK mluvčí MZV Michaela Lagronová. Nejvíce případů Čechů jako účastníků dopravních nehod řešila česká ambasáda v Římě, a to deset.

Témata:  úmrtí Čechů v zahraničí dovolená Češi

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 21:35

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin, které pravidelně monitoruje Český statistický úřad (ČSÚ).

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy