Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krym nechce komentovat kauzu Babiše mladšího

Krym
Krym
Foto: Pixabay

Krymské úřady nemají informace o údajném pobytu Andreje Babiše mladšího na anektovaném poloostrově a nehodlají záležitost komentovat. Napsala to dnes ruská tisková agentura RBK, která o komentář k případu bezvýsledně požádala správní úřady Jalty a Sevastopolu, kdy byl údajně syn českého premiéra loni držen.

Informace o údajném únosu Babiše mladšího na Krym dnes s nemalým zájmem zaznamenala ruská i ukrajinská média. Informují, že premiérův syn měl být ukrýván v Jaltě a Sevastopolu, kam ho údajně dopravil Rus Petr Protopopov. Někteří autoři v této souvislosti připomínají kritiku české diplomacie na adresu Moskvy po násilném záboru ukrajinského poloostrova. Upozorňují, že navzdory tomu někteří čeští politici Krym navštívili.

Agentura Rosbalt s odvoláním na mínění české opozice napsala, že převezení Babiše mladšího na Krym se nemohlo uskutečnit bez vědomí a nejspíš ani bez přímé účasti ruských tajných služeb. "Není vyloučeno, že v této věci může sehrát podstatnou roli Rusko, rozhodne-li se nezůstat stranou a připojit se k vyšetřování dobrodružství syna českého premiéra," uvedla agentura.

Ukrajinský server Dialog označil kauzu za "výmluvné svědectví těsné družby českých úřadů s Kremlem". Ruské vedení prý "bez problému souhlasilo s tím, že se na okupovaném území ujme syna vysoce postaveného korupčníka".

Témata:  Krym Andrej Babiš Andrej Babiš ml.

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.