Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OSN zrušila zbrojní sankce vůči Eritreji

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Rada bezpečnosti OSN dnes jednomyslně zrušila devět let staré zbrojní sankce vůči Eritreji, kterým tato africká země čelila za podporu radikálního hnutí Šabáb v Somálsku. Informovala o tom agentura Reuters. Eritrea, která podporu islamistů vždy popírala, se letos v červenci dohodla se Somálskem na obnovení diplomatických vztahů, což cestu ke zrušení odvetných opatření OSN otevřelo.

Eritrea dlouhodobě označovala obvinění z podpory radikálů za tvrzení vymyšlené americkými tajnými službami a poukazovala na to, že Američané mají v boji proti Šabábu za spojence Etiopii, někdejšího rivala Eritreje. Eritrejská vláda nyní uvedla, že bude žádat za sankce odškodnění, neboť je považuje za politicky motivované.

The #UNSC has now adopted unanimously a resolution lifting the unjustified sanctions imposed 9 years ago on #Eritrea. Congratulations to the people & Gov’t of Eritrea. As we thank those who stood with us, we also remind those who resorted to harm ERITREA to take their due lessons pic.twitter.com/37WDalqxa8

— Berhane (@EmbassyEritrea) 14. listopadu 2018

Asmara a Mogadišo neudržovaly diplomatické vztahy 15 let, nyní ale nastal průlom, který vyvrcholil třídenní návštěvou somálského prezidenta Mohameda Abdullahiho Mohameda v Eritreji. Obě země se dohodly na společném prosazování míru a ekonomického rozvoje v regionu, který je znám jako Africký roh. Návštěva somálského prezidenta v Eritreji následovala nedlouho poté, co nastal překvapivý vývoj i ve vztazích mezi Eritreou a Etiopií.

Nejvyšší představitelé obou těchto států se na začátku června po 20 letech dohodli na obnovení diplomatických styků a otevření zastupitelských úřadů. Rovněž podepsali deklaraci, která oficiálně uzavřela pohraniční válku. Po letech pohraničních sporů se oteplují také vztahy mezi Eritreou a Džibutskem.

Portál BBC poznamenal, že země Afrického rohu nyní diskutují o smělém plánu na vytvoření regionálního ekonomického bloku. Analytici nicméně poukazují na to, že přes řadu vstřícných kroků v oblasti stále zbývá vyřešit řadu hraničních sporů.

Témata:  Eritrea OSN (Organizace spojených národů) Somálsko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy