Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Saúdskoarabský prokurátor požaduje za vraždu Chášukdžího pět trestů smrti

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Saúdskoarabský generální prokurátor žádá trest smrti pro pět z 11 osob obviněných z podílu na vraždě novináře Džamála Chášukdžího. Novinář, který žil od loňska v USA a ve svých článcích kritizoval saúdskoarabské nejvyšší vedení, byl zabit 2. října smrtící injekcí na konzulátu Saúdské Arábie v Istanbulu. Jeho tělo bylo rozřezáno a vyneseno z budovy, potvrdil dnes prokurátor novinářům.

Prokurátor Saúd Mudžíb zdůraznil, že do vraždy nebyl zapleten saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán. Osobou, která vraždu nařídila, je podle něj bývalý poradce královského dvora Saúd Kahtání.

Ten stál v čele týmu "vyjednavačů", který měl zařídit návrat Chášukdžího do vlasti. Novinář byl údajně zabit poté, co jednání o jeho návratu selhalo. Jeho tělo se dosud nenašlo, řekl prokurátor.

Prokurátor také řekl, že Kahtání má zakázáno cestovat a je vyšetřován. Případ byl předán soudu. Rijád požádal Ankaru, aby podepsala dohodu o spolupráci na pokračujícím vyšetřování případu.

Chášukdží šel na konzulát v Istanbulu koncem září pro doklady, aby se mohl oženit s tureckou snoubenkou. Jeho vražda sice vyvolala velké slovní pobouření v řadě zemí, ale skoro žádné konkrétní kroky vůči Saúdské Arábii, která je ropnou velmocí a spojencem USA na Blízkém východě.

Témata:  Saúdská Arábie Džamál Chášakdží trest smrti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy