Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hloubková kontrola Pentagonu: Návštěva auditorů dopadla katastrofálně

Pentagon
Pentagon
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Americké ministerstvo obrany se vzpamatovává z masivního nájezdu auditorů, kteří poprvé v dějinách provedli hloubkovou kontrolu financí tohoto úřadu. Předběžná zpráva podle agentury Reuters ukazuje, že audit provedený 1200 odborníky nedopadl dobře. Náprava bude podle expertů trvat roky.

Podle náměstka ministra obrany Patricka Shanahana se jiný výsledek ani nečekal. Pentagon je mamutí organizace, které loni vláda poslala na provoz a nákup zbraní 700 miliard dolarů (16 bilionů korun). Celkovou hodnotu majetku ministerstva odhadují odborníci na 2,7 bilionu dolarů.

Podle auditorů musí Pentagon zlepšit systémy řízení a posílit účetní kázeň. Na jaké chyby auditoři v účtech Pentagonu přišli a co z toho vyvodí, auditorský úřad tají. Mluvčí Pentagonu ale novinářům řekl, že v žádné kapitole auditu ministerstvo obrany úplně nepropadlo.

Finanční kontrolu centrálních amerických úřadů nařizuje zákon z roku 1990, ale Pentagon až do nynějšího auditu na řadu nepřišel. Podle odborníků bude trvat roky, než ministerstvo obrany odstraní nedostatky tak, aby kontrolou prošlo.

Témata:  Pentagon USA U.S. ARMY

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy