Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útočníci na Skripala získali britská víza přes ruskou FSB, tvrdí Bellingcat

Sergej Skripal
Sergej Skripal
Foto: Reprofoto YouTube

Rusové Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin, podezřelí z útoku jedem na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala, si zřejmě opatřili britské vízum s pomocí ruské tajné služby FSB. Zjistila to mezinárodní investigativní skupina Bellingcat společně s ruským serverem The Insider. Čepiga a Miškin údajně do Británie na jaře přicestovali pod jmény Alexandr Petrov a Ruslan Boširov a v Salisbury se pokusili zabít Skripala a jeho dceru armádním jedem. Oba útok přežili.

Šéf serveru The Insider Roman Dobrochotov dnes rozhlasové stanici Echo Moskvy řekl, že informaci investigativcům předal bývalý technický ředitel společnosti TLSContact, která v Moskvě zpracovává vízové formality pro řadu zahraničních konzulátů včetně britského. Muž, jehož jméno Bellingcat údajně zná, ale nehodlá zveřejnit, loni z Ruska uprchl a požádal o azyl ve Spojených státech.

Following our investigation with @the_ins_ru into the Skripal poisonings we asked the question, how did two decorated GRU officers travelling under fake identities acquire visas to enter the UK? Here's what we found out, in Spies Without Borders:https://t.co/2WbBXHLYP4 pic.twitter.com/BfXVMWz1Ge

— Bellingcat (@bellingcat) 16. listopadu 2018

Tento člověk podle Dobrochotova vypověděl, že byl donucen, zřejmě vydíráním, podepsat závazek spolupráce s ruskou kontrarozvědkou FSB. Její agenti mu pak řekli, že se tajné službě podařilo proniknout do vnitřního kamerového systému britského vízového střediska v Moskvě. Měli údajně i schéma jeho počítačové sítě.

Na jaře roku 2016 zverbovanému řediteli ruské firmy sdělili, že hodlají do Británie vyslat dva lidi, a požádali ho o spolupráci. Vízum jim prý chtěli opatřit "bez zbytečného rozruchu". Muž prý pomoc odmítl, nicméně po několika měsících Petrov a Boširov poprvé přijeli do Británie.

Britská tajná služba letos v září zveřejnila fotografie dvou údajných agentů ruské vojenské rozvědky GRU, kteří se měli útoku na Skripalovy dopustit. Krátce nato Bellingcat a The Insider zjistili jejich skutečnou totožnost a zveřejnili i další podrobnosti. Rusko opakovaně odmítá, že by se na otravě Skripala a jeho dcery jakkoli podílelo.

Témata:  FSB Rusko Velká Británie Sergej Skripal

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy