reklama

Saúdskoarabský generální prokurátor ve čtvrtek oznámil, že žádá trest smrti pro pět z 11 osob obžalovaných z podílu na vraždě novináře, který žil přes rok v USA a kritizoval nejvyšší vedení Saúdské Arábie, včetně korunního prince Muhammada bin Salmána. Podle prokurátora chtěli obžalovaní Chášukdžího původně přesvědčit k návratu do Saúdské Arábie, či ho tam přepravit násilím - zdrogovat ho a unést.

Turecká média přitom už několik dní po vraždě začala psát o tom, že novinář byl plánovaně a brutálně zavražděn komandem, které před jeho druhou návštěvou konzulátu 2. října přijelo do Istanbulu. V komandu byl mimo jiné i patolog. Už dříve také turecká média citovala z audionahrávky, která měla část brutální vraždy novináře zaznamenat.

Dnes sloupkař tureckého deníku Hürriyet Abdulkadir Selvi napsal, že existuje další nahrávka, která byla zaznamenána před příchodem Chášukdžího na konzulát. Na 15minutové zvukové nahrávce si podle Selviho saúdskoarabský tým opakuje předem připravený plán a každému z členů se připomíná, jakou v něm má úlohu.

Další důkazy pocházejí podle Selviho z doby po činu. "Jsou na nich (zaznamenané) mezinárodní telefonické hovory 15členného týmu zabijáků," napsal Selvi, který 22. října informoval i o existenci první nahrávky. Ta dokázala, že novinář "byl za sedm až osm minut uškrcen".

"Sedmiminutová nahrávka zachycuje zoufalé pokusy Chášukdžího přežít, ale ani náznak toho, že by jej někdo přesvědčoval," napsal dnes Selvi. Turecká strana podle něj také nepotvrdila, že by novinář zemřel po podání drogy. Ankara má za to, že byl uškrcen provazem, nebo udušen pomocí plastového pytle, uvedl sloupkař.

Důkazem, že byla celá akce naplánovaná je podle Selviho i to, že po vraždě z konzulátu vyšel Chášukdžího dvojník. O tom informovala turecká média už dříve, když zveřejnila záznam z kamery před konzulátem, na níž je muž ve stejných šatech a Chášukdžímu velmi podobný. Podle fotek ale měl například jiné boty, než novinář zachycený kamerou při vstupu na konzulát.

S tvrzením tureckého novináře, že celá akci byla připravená, se shoduje i pečlivá rekonstrukce sledu událostí, kterou dnes zveřejnil list The New York Times.

Tělo Chášukdžího se zatím nenašlo. Prohlídku konzulátu umožnily saúdské úřady tureckým vyšetřovatelům až dva týdny po zabití novináře. Rijád původně vraždu popíral, přiznal ji až více než dva týdny poté, nicméně popřel, že by s činem měl cokoli společného saúdský korunní princ.