Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tragédie v Sýrii: Západní koalice vybombardovala vesnici, umíraly ženy a děti

Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Foto: af.mil **www.af.mil**

Nejméně 40 lidí, z toho většina civilistů, zemřelo dnes ve východní Sýrii při leteckých útocích mezinárodní koalice vedené Spojenými státy. Informovala o tom Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) a syrská státní média. Útoky mířily proti poslední baště povstalců z takzvaného Islámského státu v provincii Dajr az-Zaur.

Podle SOHR se terčem náletů stala jedna vesnice u města Hadžín poblíž iráckých hranic. O život přišlo 17 dětí a 12 žen. Není jasné, zda mezi zabitými muži byli bojovníci Islámského státu. Ti prý brání civilistům, aby z oblasti odešli, a proto jich je mnoho mezi mrtvými.

Mezinárodní koalice v čele se Spojenými státy a její arabsko-kurdští spojenci ofenzívu proti poslední baště IS v Sýrii zahájili začátkem září. Od té doby podle SOHR o život přišlo více jak 190 civilistů, včetně 65 dětí. Jde většinou o Iráčany a pravděpodobně jsou mezi nimi členové rodin bojovníků IS.

#US-led #coalition continued bombing residential area of #Hajin #DeirEzzor last nightEarlier #SOHR reported about 22 more #civilians including 9 children that were killed by coalition airstrike in #AlShaafah on November 11#Syria #DeirEzzor #USA #WarCrimes #USAF pic.twitter.com/1v8HIUnYgP

— NadieHarbieh (@HarbiehNadie) 14. listopadu 2018

Koalice, která ujišťuje, že dělá vše pro to, aby se vyhnula obětem z řad civilistů, se k dnešním útokům zatím nevyjádřila, napsala agentura AP.

"Nikdy jsme si nemysleli nebo netvrdili, že boj (proti IS v jejich posledním útočišti) bude snadný. Jde o jedny z nejzatrvzelejších bojovníků, kteří měli dostatek času na přípravu obranných pozic," řekl AP zástupce velitele koalice Christopher Ghika.

Témata:  Sýrie Syrská krize U.S. AIR FORCE

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy