reklama

"Český ministerský předseda tajně položil věnec," zní titulek dnešní zprávy k 17. listopadu serveru deníku Süddeutsche Zeitung. Podle deníku Babiš položil věnec u pietního místa uprostřed noci "zjevně ze strachu před protesty kvůli korupční aféře".

"Vládní krize v Česku má pro připomínky takzvané sametové revoluce před 29 lety kuriózní důsledky," píše v té souvislosti Süddeutsche Zeitung a čtenáře informuje i o Babišově facebookovém vysvětlení, že musí ještě dnes letět do Švýcarska za svým synem.

Překvapivého nočního kladení věnců na Národní třídě si všiml také zpravodajský server deníku Die Welt nebo rakouská televize ORF. "Vládní krize v Česku dnes zastínila i připomínku začátku sametové revoluce před 29 lety," uvedla ORF a s odvoláním na ČTK dodala i informaci o tom, že Babišovy květiny aktivisté ráno vyhodili.

Vzpomínkovým akcím v Praze se podrobně věnuje ruská agentura TASS, jejíž zpravodaj sleduje události na místě. Připomíná v této souvislosti "hlučný skandál" premiéra Andreje Babiše, jehož vyzývají účastníci oslav výročí sametové revoluce k odchodu z funkce.

Na Babišovu adresu podle TASS z davu zazníval hlasitý "krajně odmítavý" pokřik a premiérovu kytici hodili přítomní do odpadkového koše. Velvyslance USA Stephena Kinga naopak lidé odměnili potleskem, zaznamenal ruský zpravodaj.

Britský web Independent přinesl obšírnější text o výročí sametové revoluce a "triumfu Václava Havla" a podrobně připomíná historické události listopadu a prosince roku 1989 a okolnosti zhroucení komunistického režimu v Československu.

"I když mladší generace potřebuje občas připomenout její význam, sametová revoluce dokázala světu, že nekrvavý převod moci je možný, což byl mimořádný úspěch a svědectví o povaze lidu," dodal Independent.