Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je to smutný pohled, řekl Trump v Kalifornii, obětí požáru je 71

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

V severní Kalifornii našli záchranáři po ničivém lesním požáru dalších osm mrtvých lidských těl, počet obětí se tak zvýšil již na 71. Pohřešovaných je podle pátečního sdělení šerifa okresu Butte Koryho Honey 1011, ještě ve čtvrtek se hovořilo o 631 lidech. Jména ze seznamu ale mohou být zdvojená, nebo na něm mohou být osoby, které před ohněm narychlo uprchly a ještě nestačily dát úřadům nebo příbuzným vědět, že jsou v pořádku, dodal Honea. Postiženou oblast dnes navštívil americký prezident Donald Trump.

"Je to smutný pohled," řekl při návštěvě zdevastovaného městečka Paradise v doprovodu se starostkou Jody Jonesovou. "Pokud jde o počet mrtvých, nikdo ho v tuto chvíli skutečně nezná, mnoho lidí je pohřešovaných," dodal Trump.

Dílo zkázy se naskytlo pohledu amerického prezidenta také ve městě Chico. Prezidentská kolona projížděla kolem sežehnutých polí, zničených domů a ohořelých vraků automobilů.

Incredible to be with our GREAT HEROES today in California. We will always be with you! pic.twitter.com/B1MCTF83Zf

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 18. listopadu 2018

Prezident vyjádřil naději, že požár v oblasti Paradise je poslední, protože podle něj byl "opravdu velmi zlý". Prezident slíbil, že zlepšená správa lesů zmenší budoucí rizika. Trump rovněž navštívil operační centra, setkal se s veliteli záchranných operací a ocenil práci hasičů a místních úřadů.

Trump už dříve vyhlásil celou Kalifornii za oblast katastrofy, což umožní rychlé odblokování federálních peněz. Zároveň ale republikánský prezident opakovaně kritizoval lesní správu v tomto demokraty řízeném americkém státu. Podle Trumpa měl na požárech přímou vinu.

Témata:  Donald Trump USA požáry v USA

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.