Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ohnivé peklo v Kalifornii pokračuje: Počet mrtvých dál roste, 10 tisíc domů lehlo popelem

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

V severní Kalifornii našli záchranáři po ničivém lesním požáru dalších pět mrtvých, počet obětí se tak zvýšil na 76. Informovala o tom dnes agentura AP. Pohřešovaných je podle sobotního sdělení šerifa okresu Butte 1300. Jména ze seznamu ale mohou být zdvojená nebo na něm mohou být osoby, které před ohněm narychlo uprchly a ještě nestačily dát úřadům nebo příbuzným vědět, že jsou v pořádku, zdůrazňují úřady.

Pozůstatky pěti osob byly nalezeny v sobotu - čtyři mrtví ve městě Chico, které téměř celé lehlo popelem, a poslední oběť v přilehlé obci Concow. Požár zvaný Camp Fire zničil v severní Kalifornii celkem téměř 10.000 domů a spálil plochu o rozměru 603 čtverečních kilometrů. Nyní je z 55 procent uhašen.

V následujících dnech se v oblasti očekává déšť, který sice pomůže hasičům, ale zároveň zkomplikuje pátrání po obětech, napsala agentura AP.

#CampFire Update: Our first rescue. Two of our Humane Officers found a cat in Paradise. They will take it to safety now. pic.twitter.com/vL8bV039Mr

— San Diego Humane Society (@sdhumane) 17. listopadu 2018

Šerif okresu Butte Kory Honea vyzval evakuované, aby se podívali na seznam těch, s nimiž se rodina či přátelé nemohli dosud spojit, a dali vědět, že jsou v pořádku.

Místo neštěstí navštívil v sobotu americký prezident Donald Trump. Ten už dříve vyhlásil celou Kalifornii za oblast katastrofy, což umožní rychlé odblokování federálních peněz. Zároveň ale republikánský prezident opakovaně kritizoval lesní správu v tomto demokraty řízeném americkém státu. Podle Trumpa měl na požárech přímou vinu.

Témata:  požáry v USA USA EuroZprávy.cz požáry

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy