Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nástupce Seehofera? Bavorský premiér Söder bude kandidovat na šéfa CSU

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Bavorský premiér Markus Söder dnes ohlásil kandidaturu na vedení bavorské Křesťanskosociální unie (CSU), o něž se chce ucházet na lednovém mimořádném sjezdu strany. Sdělil to dnes v Mnichově německé agentuře DPA. Z čela strany na sjezdu odstoupí dosavadní předseda Horst Seehofer.

"Jsem připraven dát se do služeb strany, a proto se budu ucházet o post jejího předsedy," prohlásil Söder, jehož členové vládní CSU většinou považovali za přirozeného Seehoferova nástupce. Sám Seehofer v pátek v písemném prohlášení uvedl, že "rok 2019 by měl být rokem obnovy CSU".

Svůj konec v čele bavorské CSU, v níž kvůli neuspokojivým volebním výsledkům čelil stále většímu tlaku, Seehofer potvrdil už v pondělí. Zároveň ale uvedl, že ve funkci ministra vnitra chce zůstat.

Podle informací německých médií však Seehofer svým spolustraníkům už minulou neděli sdělil, že hodlá předčasně opustit i vládní post, ale neupřesnil kdy.

Respekt für die Entscheidung von Horst Seehofer. Er hat die Partei in schwierigen Zeiten als Vorsitzender übernommen und sie über 10 Jahre mit großem Einsatz geführt. Danke für diese Leistung für unsere CSU und für Bayern.

— Markus Söder (@Markus_Soeder) 16. listopadu 2018

Jednapadesátiletého Södera několik okresních organizací strany, ministrů zemské vlády a osobností podle DPA už dřív vyzvalo, aby se vedení CSU ujal a kandidaturu oficiálně oznámil. Také v mnichovské organizaci je podle bavorského ministra spravedlnosti Georga Eisenreicha většina pro Södera.

Televize RTL a n-tv ve středu zveřejnily průzkum veřejného mínění, podle něhož si 60 procent Němců myslí, že by Seehofer měl skončit také jako ministr vnitra.

Témata:  Christlich-Soziale Union in Bayern (CSU) Německo Horst Seehofer Markus Söder

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy