Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron řečnil v Bundestagu: Německo přemohlo démony nacionalismu

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes ve Spolkovém sněmu vyzval Německo, aby v době nového nacionalismu udělalo Evropu odolnější vůči krizím. Poděkoval za to, že v německém parlamentu může promluvit v den, kdy si Německo, kdysi úhlavní nepřítel Francie, připomíná památku obětí válek a diktatur. Je to podle něj velký signál smíření.

Německu se podle Macrona podařilo "přemoci krvelačné démony nacionalismu". "Jsem pyšný, že Francie při tom... hrála roli," dodal.

LIVE | Discours au Bundestag. https://t.co/KAUVKPn63w

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) 18. listopadu 2018

Před projevem ve Spolkovém sněmu Macron spolu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem položili věnce v památníku Neue Wache na třídě Unter den Linden, informuje agentura AP. V Německu je dnes Den národního smutku (Volkstrauertag), zasvěcený památce obětí všech válek a diktatur.

Jeho počátky sahají do roku 1919, kdy lidé chtěli ukázat solidaritu s pozůstalými po vojácích padlých v první světové válce. V památníku Neue Wache se od roku 1993 z iniciativy tehdejšího kancléře Helmuta Kohla nachází socha Matka a syn sochařky Käthe Kollwitzové a na podlaze je věnování "Obětem války a tyranie".

?????? Staatspräsident @emmanuelmacron mit Bundespräsident Frank-Walter #Steinmeier und Bundeskanzlerin Angela #Merkel.pic.twitter.com/o2qdllmfuI

— E. Macron Sweden (@MddMacron) 18. listopadu 2018

Před tímto pietním aktem Macron se Steinmeierem vyzvali mladé lidi, aby udělali vše pro otevřenou a mírovou Evropu, protože podle šéfa Elysejského paláce se "nacházíme ve velmi důležitém okamžiku naší historie". Steinmeier zdůraznil, že se lidé musejí učit z historie, aby se vyhnuli novým nedorozuměním. V Berlíně se v těchto dnech sešlo na 500 mladých lidí ze 48 zemí Evropy, Afriky a Blízkého východu na setkání nazvaném "Mladí za mír - sto let od první světové války, sto nápadů pro mír", napsala agentura DPA.

Témata:  Angela Merkelová Frank-Walter Steinmeier Berlín Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy