Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hororová hypotéza: Jak se dostalo Chášukdžího tělo z Turecka?

Turecká policie
Turecká policie
Foto: egm.gov.tr

Vrazi saúdského novináře Džamála Chášukdžího mohli jeho rozřezané tělo vynést z místa činu v zavazadle. Televizi CNN to dnes řekl turecký ministr obrany Hulusi Akar. Chášukdží byl zabit počátkem října na saúdském konzulátu v Turecku, jeho vražda vyvolala mezinárodní skandál a napětí ve vztazích mezi Rijádem a Washingtonem.

"Jednou z možností je, že opustili Turecko tři až čtyři hodiny po vraždě," řekl Akar CNN v kanadském Halifaxu, kde se účastní mezinárodní konference. "Jeho rozřezané tělo mohli vyvézt z Turecka v zavazadle, aniž se vzhledem k diplomatické imunitě museli obávat prohlídky," prohlásil.

Podle dřívějších zpráv bylo Chášukdžího tělo skutečně rozřezáno, ale pozůstatky byly údajně předány nejmenovanému "místnímu spolupracovníkovi" saúdského konzulátu. Turecko se snaží přinutit saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána, aby o novinářově smrti informoval pravdivě.

Funeral prayers held in abstentia for #JamalKhashoggi in Istanbul - by his friends, colleagues and some prominent members of the govt. I am saying prayers for his soul, too. He was a brave and principled man who died at the hands of despots who couldn’t stand hearing the truth. https://t.co/LTNLYism38

— Mustafa Akyol (@AkyolinEnglish) 18. listopadu 2018

Americká CIA tento týden oznámila, že sám bin Salmán, který pouštnímu království fakticky vládne, vydal k vraždě Chášukdžího příkaz. Prezident Donald Trump se hodlá s poznatky CIA seznámit v úterý.

Témata:  Turecko Saúdská Arábie EuroZprávy.cz Džamál Chášakdží

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 15:50

Meteorologové kvůli vegetaci varují před nočním mrazem

Meteorologové dnes vydali výstrahu před mrazem ve vegetačním období, který místy udeří v noci ze středy na čtvrtek. Teploty klesnou až tři stupně pod nulu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy