Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Aktivistky Femen zase řádily. Polonahé vtrhly na manifestaci frankistů v Madridu

Španělská policie
Španělská policie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Frankistickou manifestaci čítající asi 200 lidí dnes v centru Madridu narušily tři polonahé aktivistky hnutí Femen. Podle agentury AFP je zadržela policie. Akce se konala u příležitosti 43. výročí smrti diktátora Franciska Franka, které připadá na 20. listopadu.

Aktivistky měly na hrudi nápisy odsuzující údajnou legalizaci fašismu a "národní ostudu". Účastníci frankistické manifestace na náměstí Plaza de Oriente, kde Franco pronášel své projevy, se pokusili ženy napadnout, informovala AFP.

Que genere más rechazo una mujer con el pecho descubierto que una concentración para honrar a un dictador después de 40 años de democracia, dice mucho de por dónde está yendo este país #Femen #20N pic.twitter.com/1tVSrdq2tH

— Mar Verdejo Coto (@verdejomar) 18. listopadu 2018

Manifestující, kterých bylo podle policejních odhadů 200, měli vlajky, deštníky i kravaty v barvách frankistické a falangistické strany a provolávali slogany jako "Španělsko se brání!" a "Národní jednota!".

Každoroční vzpomínková akce letos spadá do období, kdy se socialistická vláda Pedra Sáncheze snaží splnit svůj červnový příslib exhumovat Frankovy ostatky z mauzolea v Údolí padlých u Madridu.

Podle vlády ostatky diktátora nemohou spočívat v mauzoleu, kam ho stále chodí uctívat jeho nostalgičtí stoupenci. Franco má být znovu pohřben na méně okázalém místě.

Hnutí Femen vzniklo v roce 2008 a proslulo akcemi svých polonahých aktivistek na Ukrajině a v Rusku a také v západní Evropě. Hnutí se na svém webu hlásí k boji za práva žen s cílem "úplného vítězství nad patriarchátem", ale nepovažuje se za feministické.

Témata:  FEMEN Madrid Španělsko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:23

Olaf Scholz varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska

Německý kancléř Olaf Scholz dnes varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy