Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na průvod LGBT v Kyjevě zaútočili extremisté, policie nečinně přihlížela

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Krajně pravicoví radikálové a náboženští extremisté dnes v Kyjevě narušili pochod několika desítek aktivistů za práva sexuálních menšin. Na svých internetových stránkách o tom informuje Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda. Zaútočili také na novináře z Kanady.

Povolený pochod se měl uskutečnit v kyjevském Ševčenkově parku, ale jeho účastníci se museli přesunout o kus dál, protože do parku dorazila na protidemonstraci zhruba stovka pravicových a náboženských radikálů. Část z nich aktivisty hájící práva gayů, leseb a transgenderových osob následovala a pokřikovala nadávky a házela po nich dýmovnice.

Na dvě ženy radikálové zaútočili pepřovým sprejem a kanadskému novináři dali ránu pěstí do obličeje. Policisté proti nim nijak nezakročili, naopak aktivisty zatlačili do podchodu u stanice metra a údajně jim nadávali.

Obvinění, že neudělali nic pro to, aby násilníky zastavili, strážci pořádku odmítají, napsala na svých internetových stránkách BBC.

"Je těžké smířit se s tím, že se někdo rozhodne pro násilí kvůli tomu, že jiní lidé se trošku odlišují," citovala BBC jednu z účastnic pochodu. Události z dneška podle pořadatelů pochodu dokládají, že "míra krajně pravicové agrese a násilí na Ukrajině roste".

Letos v červnu na "pochod rovnosti" v Kyjevě přišlo až 5000 lidí. Neprovázely ho sice žádné závažné incidenty, policisté ale i tak zatkli 50 přívrženců krajní pravice. Pochod se konal už poněkolikáté.

Témata:  Ukrajina homosexuálové extremismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy