Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina skončí v Interpolu, pokud do čela zvolí Rusa

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ukrajina může pozastavit své členství v mezinárodní policejní organizaci Interpol, pokud jejím prezidentem bude zvolen ruský generál. Uvedl to dnes ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov, aniž podrobněji vyložil, co by takový krok pro Kyjev znamenal.

"Možné prezidentství Ruska v Interpolu je absurdní a odporuje duchu a cílům organizace. Pokud důvody Ukrajiny a řady dalších zemí nebudou vyslyšeny, Ukrajina posoudí, zda pozastaví své členství," napsal Avakov na facebooku.

"Všichni dobře víme, jak Rusko zneužívá možnosti Interpolu k potírání a pronásledování politických oponentů. Nemohu připustit myšlenku, že se můžeme vrátit k tragickým dějinám let 1938 až 1945, kdy mezinárodní policejní organizaci vedl Heydrich a Kaltenbrunner," zdůraznil Avakov podle listu Ukrajinska pravda ve sporné narážce na éru, kdy mezinárodní policejní ústřednu kontrolovali nacisté a jejich prominentní představitelé v bezpečnostních složkách Reinhard Heydrich a po jeho smrti Ernst Kalterbrunner. Mnoho zemí ale tehdy s ústřednou přerušilo spolupráci a předchůdce Interpolu přestal jako mezinárodní organizace fakticky existovat.

Zatímco Heydricha sprovodili ze světa českoslovenští parašutisté Jan Kubiš a Jozef Gabčík, Kalterbrunner byl po válce u mezinárodního tribunálu v Norimberku odsouzen k smrti a popraven.

Nový prezident Interpolu se má podle médií volit tuto středu na jednání mezinárodní policejní organizace v Dubaji. Za favorita je pokládán dosavadní viceprezident Alexandr Prokopčuk (56), který ve službách ruského ministerstva vnitra dosáhl hodnosti generálmajora.

Avakovův spolupracovník a poslanec Anton Heraščenko tvrdí, že Ukrajina má důkazy, že Prokopčuk je také pracovníkem ruské rozvědky, který se "infiltroval" do Interpolu, kde je od roku 2016 viceprezidentem jako vůbec první Rus.

Témata:  Ukrajina Rusko Interpol

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.